Frans Hals Museum – Hoftuin

Wil je alvast aan de slag met tuinieren, maar sta je nog op de wachtlijst of is je eigen tuintje niet groot genoeg? Ons gezellige Doe-tuinploegje van de binnenhof van het Frans Halsmuseum kan nog wel wat versterking gebruiken! Het Frans Halsmuseum heeft ons in 2020 verzocht mee te denken over een tijdelijke opfleuring van hun binnentuin. Men had daar uit nood schelpen gestort, omdat de buxusmot de haagjes zwaar had toegetakeld. Voordat de bloedhete tuin definitief wordt aangepakt, vroeg het museum ons om een tijdelijke oplossing. Landschapsarchitect van de gemeente Haarlem, Maaike Sillmann, en voormalig stadsecoloog en bestuurslid Dik Vonk maakten een ontwerp en een beplantingsschema. In 2021 heeft een groep van tien vrijwilligers, met name toekomstige Doe-tuiners, de plannen uitgevoerd en drie grote plantencirkels aangelegd en verzorgd. Dit is van beide kanten zo goed bevallen, dat de samenwerking met het Frans Halsmuseum verlengd is tot de herfst van 2022.
Het zware werk zit erop, maar het wieden van onkruid, het water geven bij droogte en het uitwisselen van tuingeheimen bij een kopje koffie of thee gaan gewoon door. Omdat het project is verlengd, zijn we wat vrijwilligers kwijtgeraakt en zouden de tuinploeg graag een beetje aanvullen. Lijkt het je leuk om te tuinieren in deze bijzondere setting of wil je meer weten?

doetuinenhaarlem@gmail.com

Herbestemming inheemse planten binnentuin Frans Halsmuseum

De tijdelijke invulling van de binnentuin van het Frans Halsmuseum is na twee seizoenen op 8 oktober 2022 afgesloten met een gezellige tuindag.

Een ploeg van 11 enthousiastelingen, geronseld door het Frans Halsmuseum en de Doe-tuinen, heeft de drie plantencirkels ontdaan van de inheemse planten. Dit ging met liefde en voorzichtigheid, want het doel was zoveel mogelijk planten een herbestemming te geven. Ook zijn er bollen opgegraven en zaden gewonnen. Deze planten, zaden en bollen zullen door heel Haarlem en zelfs daarbuiten opduiken in buurttuinen, geveltuinen en boomspiegels om er zoveel mogelijk mensen en dieren van te laten genieten.

Het weer werkte ook fantastisch mee en de sfeer was zo goed, dat al diverse vrijwilligers zich hebben gemeld om ook in de nieuwe tuin aan te sluiten bij de tuinploeg. Het nieuwe tuinontwerp is te bewonderen in de presentatiezaal van het Frans Halsmuseum.

De allernieuwste plannen van het Frans Hals museum :

Onderstaand recente foto’s van de prachtige Hoftuin :

Het prachtige artikel in de Haarlems Dagblad van 16 juni 2021:

Ook op de website van Frans Hals museum een leuk stukje :

http://www.franshalsmuseum.nl/tuin

Het wordt steeds mooier ……. er komt steeds meer fleur in de Hoftuin