Compost maken, hoe gaat dat?

Waarom composteren?
Je beperkt de afvalstroom, verbetert de bodemstructuur van de tuin en beschikt over een goede en goedkope meststof.
Goede compost maken vraagt een beetje aandacht. Het is niet zo, dat je alles op een hoop kunt gooien en dat de rest dan vanzelf gaat. Allereerst is het belangrijk om te weten wat er wel en niet in de compostbak kan. Bedenk steeds: alles met mate.
Composteerbaar afval is:
- Tuinafval dus bladeren, bloemen- en plantenresten, onkruid en klein snoeiafval.
- Groente- en fruitafval zoals blad-, loof- en wortelresten, schillen, klokhuizen.
- Gras moet je goed mengen met overig afval. Een grote hoeveelheid ineens leidt tot
zuurstoftekort. - Huishoudelijk afval zoals koffiefilterzakjes met inhoud, theezakjes, eierschalen en
bloemresten.
Wat niet in de compostbak mag, is:
- Schillen van citrusvruchten, een overmaat van deze schillen remt de afbraak.
- Wortels van witlof en koolstronken.
- Etensresten op een open composthoop: ze kunnen gaan schimmelen en ratten en muizen
aantrekken. - Plastic, metaal, glas, zand, textiel verteren niet.
- Kattenbakvulling. Dit absorberende gesteente is niet afbreekbaar.
- Papier. Papier is in principe verteerbaar, maar hoort bij het oud papier.
- Stofzuigerzakken. Stofnesten belemmeren het omzettingsproces in de compostbak.
Goed composteren doe je zo
- Zet de compostbak op een niet te koude, maar wel schaduwrijke plaats.
- Spit de ondergrond van de compostbak van te voren goed om. Bacteriën en wormen kunnen dan gemakkelijker bij het afval komen.
- Laat tuinafval eerst een paar dagen drogen voor je het met het andere afval vermengt.
- Groot materiaal, zoals takjes en bloemstengels, kun je beter eerst verkleinen tot stukken van ongeveer 10 cm.
- Zorg voor een veelzijdige samenstelling van het afval. Breng dus nooit een dikke laag van één soort afval aan. Verder is het goed om oud en nieuw materiaal in de compostbak af en toe door elkaar te mengen.
- Om de compostering goed te laten verlopen is voldoende vocht en lucht nodig. Stort daarom het afval altijd losjes in de compostbak, en druk het niet aan. Met behulp van een riek kunt u de inhoud van de bak `omzetten’, waardoor opnieuw zuurstof in het afval komt.
- Normaal duurt het 6 tot 9 maanden voor u bruikbare kompost hebt. Met behulp van een speciale compostversneller duurt dat minder lang. Dat is vooral handig als u begint met composteren.
- Het gebruik van compostversneller is echter niet noodzakelijk, als het composteren eenmaal op gang is, houdt het zichzelf in stand.
Het zelf maken van een compostsilo
Sla vier palen in de grond, span gaas rond de palen en maak het gaas vast aan de palen. Na verloop van tijd pas je hem aan naar je eigen smaak en gemak.
Soms gaat er bij het composteren iets mis. De inhoud van de bak gaat stinken, er komen vliegjes bij het afval of het composteren gaat te langzaam. Deze problemen voorkom je door het afval luchtig op te tasten (nooit aanstampen) en te zorgen voor voldoende luchttoevoer.
Als de bak te nat wordt en gaat stinken, is het goed om de inhoud eens flink om te spitten. Zo mengt u alles goed door elkaar en komt er weer zuurstof in het afval. Je kan daarnaast strorijk materiaal toevoegen. Heb je last van vliegjes in de compostbak, controleer dan of de bak niet op een te warme plaats staat. Gaat het composteren te langzaam, dan kan het zijn dat je een te eenzijdige samenstelling van afval in je vat hebt.
Je kan de toestand van je compost trouwens gemakkelijk testen. Pak een handvol grond onder uit de bak en druk die samen. De massa moet ongeveer zo vochtig zijn als een uitgeknepen spons. Als er vocht tussen je vingers doorloopt, is de compost te nat. Is de aarde brokkelig, dan is hij te droog en moet met water begoten worden.
Mr Sheffield, bekend van zijn huisplanten, heeft een nieuw kanaal over zijn tuin en hij heeft pas geleden een prachtige video gemaakt over composteren. Bekijk deze hier.
