Bloemendaalse gele kool | Een vergeten groente in Kennemerland

De Bloemendaalse gele kool of Brassica oleracea capitata var. sabaudal is een heerlijke kool die zacht is van smaak. Deze kool is snel bereid en goed voor in een stamppot of koolsalade.
De groengele, later goudgele, licht gekroesde kool, is wat spits van vorm. Een zachte malse kool die ook wel slobberkool genoemd wordt. Het is de meest winterharde kool van alle koolsoorten en kan daarom vrij lang op de tuin blijven staan.
Haarlem
In de vorige eeuwen werd deze kool op de geestgronden rond Haarlem geteeld; onder andere in het Westelijk tuinbouwgebied. De Bloemendaalse gele kool is een streekproduct uit de regio Kennemerland dat behouden moet blijven voor het nageslacht.
Nieuw leven
Sinds enkele jaren is de Bloemendaalse gele via enthousiaste hobbytuinders weer nieuw leven ingeblazen. De Bloemendaalse gele is een oud ras die ergens tussen spitskool en savooiekool in zit.
Deze koolrassen komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Savooiekool is vernoemd naar de historische regio Savoye, een streek langs de Middellandse Zee, nu een gebied in Frankrijk.
Bloemendaalse gele planten
Voorzaaien eind maart, begin april en in mei en juni uitplanten op 60 x 50 cm; oogsten van september tot november, zelfs tot in december. In de moes- maar ook in de siertuin is het een plaatje. Jammer dat hij per plant minimaal één vierkante meter grond in de tuin nodig heeft. Hij wordt in de wat grotere groencatalogi nog steeds aangeboden.