Tips

Om toe te passen :

Bericht in het Haarlems Dagblad van 10 maart 2022.

Vergeten groente in Kennemerland ? :

Tijd voor boerenkool, onderstaand een leuk artikel :

Discussie over tomatenteelt

Discussie document geschreven door ons bestuurslid en oud stadsecoloog van Haarlem : Dik Vonk

TIP – Snijbiet, afkomst, geschiedenis, kweekwijze en meer..
Snijbiet komt veel voor in de Mediterrane keuken. Om een of andere reden is het in Nederland een vergeten groente
Van dit bladgewas worden zowel de bladeren als de stelen gegeten. Het blad lijkt op spinazie en is zachter. Het mist het oxaalzuur. Snijbietblad kan 1op 1 uitgewisseld worden met spinazierecepten.

TIP – Peterselie, afkomst, geschiedenis, kweekwijze en meer…
Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Kruidenthee van peterselie wordt ook wel gebruikt als urine afdrijvend middel. Cherokee Indianen gebruiken het als tonic ter versteviging van de urineblaas. Chinese en Duitse herboristen raden deze thee aan tegen hoge bloeddruk. Peterselie verlicht reumatiek en bevordert de spijsvertering. Kompressen van het blad verzachten snijwonden en verstuikingen.

TIP – De Zaai- en plantkalender
Deze zaai- en plant- kalender gaat uit van een normaal jaar, het verschil tussen een vroeg en een laat voorjaar kan wel een verschil maken van 2 tot 3 weken.  
Jonge groente zaaisels en jonge planten hebben moeite met grote temperatuur schommelingen   tussen dag en nacht, bij bonen, mais en pompoen is dit zelfs funest.  Zo veel later in het voorjaar hoe minder deze schommelingen optreden.

TIP – Compost maken, hoe gaat dat? Waarom composteren?
U beperkt de afvalstroom, verbetert de bodem structuur van de tuin en beschikt over een goede en goedkope meststof. Goede compost maken vraagt een beetje aandacht. Het is niet zo, dat u alles op een hoop kunt gooien en dat de rest dan vanzelf gaat. Allereerst is het belangrijk om te weten wat er wel en niet in de compostbak kan. Bedenk steeds: alles met mate.

De Grelinette
Is een soort spitvork maar dan veel steviger en ergonomischer. Grelinetten is makkelijker, het maakt spitten overbodig en biedt veel ecologische voordelen.

Bij spitten met een spade druk je de spade in de grond. Dan moet je deze volledig optillen en omkeren. In veel gevallen moet je de omgespitte grond loshakken. De werklengte en -breedte zijn ongeveer 25 centimeter, de diepte is ongeveer 30 centimeter. Door het snijden van de spade in de grond en het omkeren van de grond wordt het biologisch evenwicht in de grond vernietigd. Dit heeft nadelige gevolgen voor de plantengroei en het bevordert onkruidgroei. Het optillen van de grond uit zijn vore drukt de rugwervels belastend in elkaar, het omkeren van de grond trekt de rug in een scheef belastende stand. Dit veroorzaakt veel rugklachten bij tuinders en eenmaal rugklachten kom je er moeilijk van af.      

TIP – Gesteentemeel
Basaltmeel en Lavameel worden, als men de geschiedenis bekijkt, voor gewasbescherming reeds van ouds gebruikt. Door de op komst van de scheikundige bestrijdingsmiddelen kwam hier een voorlopig einde aan. Biologische telers hebben het gebruik weer ter hand genomen. Voor zowel als;  bodem verbetering,  gewasbescherming  als  insecten bestrijding.