slakkengang naar drie in de pan
logo

Home

Wie zijn wij?

Nieuws

Overzicht complexen

Groot-Ouder en Kindtuin

Tips

Algemeen tuinreglement

Handige links

Contactfoto 1

foto 2


foto 3

Archief


26 januari
2019 Jaarvergadering
Verslag van de jaarvergadering
Combiteelten handout
In de slimme moestuin staat de bodem op 1 Zeven tips


24 januari 2015 Jaarvergadering
Klik hier voor een kort verslag.18 januari 2014
Jaarvergadering
lees verder...Verslag Tuinenreis 2012 Doe-tuinen naar East Anglia in Engeland

Wyken huisje
Beth Chatto bomen
Priory
Audley End jams Wyken Anke en Henriette Jose trekzak Novotel
Wyken kippenhok Helmingham Hall achterkant Wyken farm stoelen

Voor meer foto's klik hier.

Op 6 juli vertrokken we, zoals gewoonlijk weer bij Ikea Haarlem vandaan. De reis verliep voorspoedig, Jose vermaakte ons met haar trekzak en rond 15.00 uur kwamen we aan bij de eerste tuin, Timbers, de privetuin van Sue Robinson. We werden hartelijk onthaald met koffie en cake, die kregen natuurlijk onze eerste aandacht en vervolgens konden we in de tuin rondkijken. Een bijzondere vijver, leuke beelden en vooral heel veel hazelnoten. Door alle regen konden we niet op het gras voor het huis parkeren, maar chauffeur Henny had gelukkig vlakbij een parkeerplaats gevonden.
Rond 19.00 uur kwamen we aan bij het Novotel in Ipswich. Geen hotel aan de snelweg, maar leuk midden in de stad.

De volgende ochtend al vroeg op pad naar de tuin van Beth Chatto. Daar keken we onze ogen uit. In een tuin een droge graveltuin met beeldige papavertjes, een moerasgedeelte met grote vijvers en een schaduwrijke droge tuin, plus een prachtige kwekerij en een heerlijke tearoom.

Voor de lunch hadden we vrije tijd in Colchester, de oudste stad van Engeland, voor zover bekend. We moesten even een forse heuvel oplopen, maar toen stonden we ook in een gezellige binnenstad, met markt, antiekwinkeltjes, eethuisjes etc etc. Heuvel-af-lopen is eigenlijk net zo vervelend als heuvel-op, maar dat merk je pas als je het doet.

’s Middags bij Audley End konden we ook het huis bezoeken. In de keuken en stallen beeldden acteurs het Victoriaanse leven uit. De moestuin viel helaas nogal tegen, daar konden ze wel zo’n 100 extra handen gebruiken om eens flink te gaan wieden. Maar de parterre was prachtig en de topiary spectaculair.

Helaas op zondagochtend regen. Het echtpaar Engleheart van The Priory ontving ons in waxjassen en hoedjes en zelf zagen we eruit als volle vuilniszakken op pootjes. Handig hoor, die kleine pakjes met opvouwbare regencapes, maar fraai? Nee. Gelukkig maakte de taart van Mrs Engleheart alles goed. Aan haar hebben we het inmiddels overbekende flapjack-recept te danken en de door haar gebakken flapjacks smaakten eigenlijk nog lekkerder. Sheba, de zwarte labrador, probeerde ook overal een stukje mee te eten en hier en daar lukte dat aardig.

Bij Helmingham Hall stond de sandwichlunch voor ons klaar. Daarna was het nog even een stukje lopen over het landgoed, met prachtige vergezichten en groepen herten en toen zagen we toch een van de mooiste tuinen van deze reis: de ommuurde tuin. De borders zijn hier fantastisch en de fotografen onder ons wisten niet waar ze het eerste de lens op moesten richten.

En net als je dan denkt dat het niet mooier kan worden, kom je aan bij Wyken Farm. Het rode huis met blauwe kozijnen, de moestuin, de borders, de rozentuin en vooral het WINKELTJE… verrukkelijk. En toen nog thee met zelfgebakken koekjes. We waren niet meer weg te slaan daar!

De maandagochtend, alweer op weg naar huis, wachtte ons de grootste verrassing. Niet in de vorm van een tuin dit keer, die toch ook heel prachtig was, maar meer in de vorm van een overenthousiaste tuineigenaar: Tom Hart Dyke, een leukere man moeten we nog tegenkomen.
Hij was nog blijer met ons dan wij met hem, vond het echt AMAZING dat we daar nu op bezoek waren (we hadden toch echt ruim tevoren alles met hem doorgesproken), hij kon er niet over uit. Na een fantastische rondleiding en een prima sandwichlunch – compleet met echt Engelse koffie - konden we met een bus vol met al onze planten en andere aankopen de terugreis weer beginnen. Ruby las nog de laatste boomhoroscopen voor, zodat we nu allemaal weten dat het juist heel fijn is om een treurwilg te zijn en om een uur of 8 waren we ’s avonds weer bij Ikea, moe maar heel voldaan.\

2 juni 2012
Met een slakkengang langs Doe-tuinen, een ‘culinaire’ fietstocht.

Fietsgroep Poelbroektuin
Drie in de pan van slakken Nassautuin
Quiche Cornelia Westendorptuin
Schotertuin
Kees Bune tuin Cornelia Westendorptuin
Meer foto's, klik hier.


De jaarlijkse fietstocht langs alle Doe-tuinen begon dit jaar op de Poelbroektuinen in Schalkwijk. Dit complex met 144 tuinen ligt aan de rand van Schalkwijk richting Vijfhuizen, naast het tracé van Zuidtangent. Deelnemers werden gastvrij ontvangen met koffie en zelfgemaakte taartjes met aardbeien en slagroom. Bijzonder op dit complex is de aanwezigheid van veel Chinese tuinders met hun speciale gewassen en een imker die een aantal bijenkasten heeft geplaatst. We kregen nauwelijks tijd om alles goed te bekijken en de lekkere taartjes op te eten want we moesten stipt op tijd vertrekken om op de afgesproken tijd op het volgende complex aan te komen. Dit complex De Componist is met 14 tuinen ons nieuwste en kleinste complex. Het ligt goed verstopt aan het Componistenpad halverwege de Richard Holkade. Naast het complex wordt momenteel druk gebouwd aan een dagcentrum voor de Hartekampgroep. Deze organisatie heeft aangegeven graag een tuintje te willen hebben voor hun activiteiten zodat er leuk contact met hun bewoners en de buurt kan ontstaan.
Alle tuintjes lagen er keurig bij dankzij het vele werk dat een aantal vrouwen uit de buurt de afgelopen jaren heeft verricht om de zwaar verwaarloosde grond weer gebruiksklaar te maken en de organisatie van Doe-tuinen daar weer op poten te zetten. Vervolgens gingen we langs de Zomervaart dwars door het centrum via de schouwburg naar de Leidsestraat  naar de Nassautuintjes.

Hier kregen we een allerhartelijkste ontvangst door een aantal dames van de Nassautuin met een drankje en een hapje. Op deze tuin was de plaag van slakken duidelijk het thema tot actie. Een van de creatieve dames had van marsepein en lege slakkenhuisjes prachtige slakken gemaakt, die achter elkaar de pan in gleden om er een smakelijk hapje ‘’drie in de pan’’ van te bakken. Alle deelnemers mochten na het bezoek een slakje opeten. Een leuke ludieke actie tegen de slakkenplaag.

Slim idee tegen slakken
Ook had een van de dames een slim idee voor het voorkomen van slakkenvraat: een soort brede geplastificeerde boekenlegger ter grote van een A4tje bewerken aan de lange zijde met een kartelschaar. Dan de lange zijde met de kartelkant omhoog rond de sla in de grond steken. Geen slak die nog over deze scherpe stekels heen klimt! Slim bedacht en heel milieuvriendelijk. Alle deelnemers van de fietstocht kregen er een cadeau mee naar huis, bedankt dames!
De Nassautuin ligt tussen een blok van huizen als een verborgen binnentuin maar dan puur bedoeld voor moes tuinieren. Vroeger stond er een school maar toen deze te klein werd is er een nieuwe bestemming gevonden voor de grond in de vorm van kleinschalige moestuinen, de Doe-tuinen. Een mooie groene binnentuin, een warme plek midden tussen de huizen waar alle groenten en bloemen het duidelijk naar hun zin hadden en alles al een stuk verder was in de groei dan op de andere complexen van de Doe-tuinen in Haarlem. Na de allerhartelijkste ontvangst werd de tocht vervolgd naar de Kees Buné tuin. Een van de tuinders op dit complex is een Italiaan, met een duidelijk eigen wijze van tuinieren. De tomaten stonden schuin op gebonden in tegenstelling tot de door de meeste Nederlanders gebruikte rechte wijze van opbinden, een leuk weetje. Deze tuin ligt langs de randweg en heeft net als de andere complexen ook een wachtlijst van mensen die graag willen moes tuinieren. Er is veel goede zin bij de inwoners van Haarlem om zelf groenten te verbouwen, er zijn echter te weinig Doe-tuinen beschikbaar waardoor er overal lange wachttijden ontstaan. Hopelijk komt er in de toekomst meer grond beschikbaar zodat iedereen aan de slag kan met het verbouwen van zijn of haar eigen groenten. Lekker tuinieren met de handen in de aarde, een heerlijke ontspannen bezigheid voor jong en oud.

Heerlijke courgette Quiche en wortel-notenbrownie van tuindame Dorien
De tocht werd vervolgd naar de Cornelia Westendorptuin, een complex waar ook schooltuinen liggen en werktuinen van EcoSol.
De Cornelia Westendorptuin ligt naast een prachtige oude molen. Ook hier een zeer smakelijke ontvangst door tuindame Dorien, zij had voor alle fietsers heerlijke Quiche gemaakt met courgette en tomaat en een zeer smakelijke brownietaart met wortelen en noten. Klik hier voor het recept van deze heerlijke Quiche. Ook het water om de dorst te lessen was erg lekker, met toevoeging van komkommer en citroenmelisse, een aanrader, lekker fris van smaak op een warme zomerse dag. Dit alles geeft inspiratie voor als er straks op de eigen tuin geoogst gaat worden. Ook hier was er al hard gewerkt, veel groenten, fruit en bloemen konden alweer bijna geplukt en geoogst worden.
Weer op de fiets richting de Nelson Mandela tuin gelegen aan de Paul Krugerkade. Dit complex wordt voornamelijk bewerkt door mensen van Turkse/buitenlandse afkomst waardoor er veel bijzondere groenten staan, Spaanse peper, paprika, bijzondere slasoorten en knolsoorten. Leuk om te zien en ook weer heel inspirerend. Deze tuin ligt in een park, met de komst van de Doe-tuinen in het park is de overlast die er in het park plaatsvond geheel teruggedrongen, doordat er altijd wel mensen aan het werk zijn in de tuinen is er altijd iemand in de buurt. Een geweldige combinatie van twee verschillende vormen van recreëren die elkaar positief versterken.

Op naar het laatste complex, de Schotertuin, het grootste Doe-tuinen complex met 180 Doe-tuinen. Vorig jaar heeft hier een grote renovatie plaatsgevonden, de gehele tuin moest worden opgehoogd in verband met wateroverlast. Een enorme klus, alle beplanting moest eruit. Daar is nu niets meer van te zien, ook hier liggen alle tuinen er groen en begroeit bij, geweldig. Midden op de tuin bevindt zich het ‘dorpsplein’ met daarop een huisje voor het gereedschap, een paar zitbanken om even uit te rusten of bij te kletsen, een waterpomp en een zandbak voor de kinderen. Op het complex waren flink wat mensen aan het werk op deze prachtige zomerse dag, heerlijk om al die bedrijvigheid te zien, met veel plezier werd er hard gewerkt en de tuinen zagen er dan ook allemaal goed verzorgd uit, nog wat regen en nog wat zon en dan is alles klaar voor de oogst.

Kortom, een hele leuke, inspirerende en gezellige fietstocht. U bent van harte welkom om volgende keer mee te fietsen.